Asperges, Majesteit van de groente!

Asperges-wit-1070_560_04

Het aspergeseizoen is weer van start gegaan. Elk jaar weer een hoogtepunt voor de Vlaamse en Nederlandse gastronomie. Asperges hebben nu eenmaal alles mee: massaal veel vitamines en mineralen, weinig calorieën, een prachtige look, te hanteren van amateur- tot sterrenkok, te combineren met al het lekkers wat er is van zuivel, tot vlees of vis.
Niet voor niets wordt de witte asperge het witte goud van de gastronomie genoemd, de koningin van de groente. Omdat het een seizoensgroente betreft zijn ze betrekkelijk kort te verkrijgen. Een tweetal maanden liggen ze klaar voor consumptie (gemiddeld van eind april tot eind juni) en dus luidt het motto ‘Volop genieten’.

asperges-op-vlaamse-wijze-03

Ik maak ze sinds jaar en dag traditioneel klaar op Vlaamse wijze. Deze klassieke bereiding met ingrediënten die zacht zijn van smaak, laat de groente volledig tot z’n recht komen. Hier vind je het recept mocht je deze nog niet kennen.

Niks mis met dit traditioneel recept maar ik wou anno 2017 mijn asperges upgraden en wat creatiever aan de slag gaan met deze fijne groente. Zo kan ik ze vaker eten en wat gedurfder uit de hoek komen naar mijn gasten!

fullsizeoutput_23

Heerlijk genieten van ASPERGES is een schot in de roos! Originele en lekkere recepten van aspergetorentjes met rauwe ham, kipfilet met een vulling van asperges en kruiden tot minestrone met twee soorten asperges. Wist je dat Hippocrates, grondlegger van de klassieke geneeskunde, de asperge beschreef als een geneeskrachtige plant, die verlichting bracht bij dysenterie en lendenspit. Ook de Romeinen aten asperges als voorgerecht bij vis. Dit leert ons een wandschildering in Pompeï gemaakt tien jaar voor Christus.

fullsizeoutput_24fullsizeoutput_26

Er wordt uiteraard ook de nodige aandacht besteed aan tips voor de aankoop van asperges (kwaliteitstest) en de bereiding (gaarmethodes). Het boek heeft ook een heerlijk ei-bieslooksaus prijs en een light hollandaise versie voor de healthy levensgenieters onder ons. Vegetarische gerechten komen ruim aan bod naast overheerlijke soepjes en gerechten met vlees of vis.

De asperge-hamrolletjes waren alvast finger lickin’ good!

Dit pareltje wordt mijn aspergebijbel!

Heerlijk genieten van ASPERGES/ Uitgeverij DELTAS

Isbn 978-90-447-4563-4

Verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en Bol.com

Prijs : 15.95 euro

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s