Life isn’t about waiting for the storm to pass… It’s about learning to dance in the rain.

kanker-810x295

Definitie van kanker volgens Wikipedia

Het woord “kanker” is afgeleid van het Latijnse woord “cancer”, dat oorspronkelijk “krab” betekent. De ziekte heet in het Duits ook nog altijd “Krebs”. De naam is o.a. reeds door Galenus aan de aandoening gegeven, omdat in vroeger tijden de ziekte werd herkend aan de opvallend rode, gezwollen bloedvaten in de nabijheid van de gezwellen, die de artsen van toen deden denken aan de rode pootjes van een krab.

In 2008 ontmoette ik een  prachtige jonge vrouw. Ik zag ze herhaaldelijk aan de schoolpoort stralen. Ja, letterlijk stralen. Ze was één brok energie, walste vrolijk met een glimlach over het schoolplein, iedere dag weer highly fashionably gekleed. Het kon niet uitblijven, we werden vriendinnen. Hele goede vriendinnen. Het soort vriendinnen die alles aan elkaar toevertrouwen. Waar we die leuke bloes op de kop tikten, hoe moe en afgemat we soms werden van onze kleine en grote schatten, hoe we standhielden op de golven van de liefde maar vooral hoe mooi het leven was. Ze was in het bezit van de gave om alles, maar dan ook werkelijk alles te zien van de positieve kant.

Na een poosje kwam ik erachter wat het geheim was achter die gave. Ze vocht al een paar jaar tegen het K-woord, tegen kanker, tegen het verwoestende monster in haar prachtig lijf. Ze wist als geen ander dat elke dag hier een extra dag was die op iedere manier gevierd moest worden. Met een lach, een drankje, een kus, een knuffel…Kortom, quality time as much as can be.

Het K-woord kwam weinig aan bod, ze weigerde er over te praten. Ze wuifde het weg, ze praatte liever over het L-woord. Life!

Het kwam, ze trotseerde het (let op het woord TROTS) het ging….voor even.

Het kwam terug, ze was gedecideerd, ze joeg het opnieuw weg. En genoot verder met volle teugen. De littekens stapelden zich op, maar ook daar ging ze inventief mee om.

Ik ben zo vaak stil geweest van zoveel kracht en schoonheid. Nederig en klein voelde ik me naast zo’n rots. Maar wat heb ik er van geleerd.

Als je kanker hebt, kom je op een kruispunt in je leven. Kanker geeft je de mogelijkheid je leven te transformeren. And she did, meer nog, ze heeft ook mijn leven veranderd.

Eind december …helaas waren de wapens niet toereikend, ze bleken te zwak te zijn om deze vijand te verslaan.
Ze was sterk genoeg, de wapens te zwak.

Liefste vriendin, dit afscheid is tijdelijk. Je leeft iedere dag verder in mijn hart en hoofd. Ik hou van jou. Dank je voor deze uitzonderlijke vriendschap.

11099543_1093726973990736_5667262318472129143_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s